7 krokusvakantietips voor gezinnen

2 februari 2022

In de schoolvakantie met de kinderen een tripje maken naar Noord-Frankrijk? Goed idee, da’s weer eens wat anders! Genoeg leuke activiteiten langs de Opaalkust en op andere plekken in Pas-de-Calais!

1) La Coupole: een ondergronds raketbasis

Met wat grotere kinderen (vanaf circa 10 jaar) is La Coupole, vlak bij Saint-Omer, een bijzondere bezienswaardigheid. Deze door de Duitsers gebouwde raketbunker is nu een museum over zowel WOII als over de ruimterace. Ook vind je hier een prachtig 3D-planetarium, dus een grote aanrader voor kinderen die geïnteresseerd zijn in het heelal en de sterren.

2) Zeehonden spotten bij Berck of Cap Gris-Nez

Het hele jaar rond zijn er zeehonden zien langs de Opaalkust, maar in de winter kun je ze in alle rust bestuderen (en let daarbij natuurlijk op dat je ze daarbij niet stoort!). Ga bij laagtij wandelen in de Baai van de Authie bij Berck-sur-Mer en je kunt een hele kolonie zeehonden zien zonnen op de zandbanken. Ook vanaf het uitkijkpunt van Cap Gris-Nez spot je bijna altijd zeehonden en bij helder weer kun je zelfs de kliffen van Dover zien, aan de andere kant van Het Kanaal!

baai van authie bij berck sur mer
Zeehonden Opaalkust

3) Rodelbaan van Parc d’Olhain

Een ‘bergsport’ waarvoor je niet naar de Alpen hoeft te gaan! In het actieve themapark Parc d’Olhain, niet ver van het stadje Béthune, kun je afdalen over een 4-seizoenen-rodelbaan. En dat gaat hard! Ook is er in dit park een spectaculair boomklimparcours over netten, een tokkelbaan en een uitzichttoren van 40 meter hoog.

Geopend op woensdagdagen en in het weekend. En dagelijks van 24 februari tot 11 maart 2024.

Luge parc d'olhain

4) Nausicaa, groot zeeaquarium in Boulogne       

In Boulogne-sur-Mer, op maar iets meer dan 1 rijden van de Belgisch-Franse grens, kun je een van de spectaculairste aquaria van Europa bezoeken. Kinderen én ouders raken gegarandeerd onder de indruk van de vele soorten vissen en andere zeedieren in Nausicàa. De presentatie van de bassins is bovendien indrukwekkend, met metershoge vensters en een hele onderwatertunnel in het kwallen- en haaienaquarium.

Nausicaa Boulogne sur Mer
nausicaa boulogne sur mer

5) Kijken naar de hoge golven van het springtij

Half februari (10-14 februari 2024) en half maart (10-14 maart 2023) zijn er weer Grandes Marées ofwel springtij, met extra hoge golven langs de Opaalkust. In de diverse badplaatsen, zoals Etaples-sur-Mer of Wissant kun je deze ruige vloedstand p veilige afstand bewonderen vanaf de kade. Hier zie je meer data in 2024: kijk uit naar een getijde-coëfficiënt dat hoger is dan 100.

springtij Grandes Marées

6) In de sporen van ridders en koningen

In het binnenland van Pas-de-Calais vind je op diverse plekken mooie overblijfselen uit de middeleeuwen. Ga kijken in het museum van Azincourt, waar het Franse leger in de pan gehakt werd door de Engelsen, neem een kijkje in de Donjon van Bours of in een van deze andere middeleeuwse hotspots in Noord-Frankrijk.

donjon de bours
Azincourt nagespeeld

7) Maréis Museum over de visserij

Levende vissen aanraken, zeepaardjes zien, leren over het vissersberoep en meemaken hoe het is om in een storm op een vissersboot te zitten. Dit sympathieke en overzichtelijke museum in Etaples vertelt over het leven in de zee en de visserij. Het is gevestigd in een vroeger entrepot aan de kade. Meer informatie

mareis museum aquarium etaples
mareius museum aquarium etaples

Beeld: Benoït Dieval-PdC (Bours), Helfaut/La Coupole, Loisinord, Parc d’Olhain, Les Globes Trotteurs (Maréis), Unsplash (springtij, narcissen, krokussen)

Deel dit artikel


Brochure

Bestel onze papieren reisgids boordevol informatie en handige adressen! Of download hier meteen de digitale versie.

Downloaden Bestellen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan